Beginnen met het maken van lingerie.
Een sexy hipster of een nachtjurkje is makkelijker om te maken dan een beha. Op internet kom je optimistische verhalen tegen dat elke gek een beha kan naaien, maar dat is niet waar. Een beha maken is lastig en al helemaal als je er 1 wilt die perfect op je lichaam aansluit. Als je dus niet zoveel ervaring hebt met naaien, is het daarom verstandig om eerst te beginnen met een onderbroek of een nachtjurk. Als je dat onder de knie hebt, kun je gaan experimenteren met het maken van een beha. Je kunt dan het best beginnen met experimenteren door een beha na te maken die je in de kast hebt liggen. Op die manier krijg je een goed beeld hoe je een beha moet maken, zodat je de volgende keer een eigen ontwerp kunt maken.
(https://www.libelle.nl/mensen/actueel/nieuws/zelf-lingerie-maken/)
Wat heb je nodig?
Een aantal basistechnieken zijn wel een must. Gebruik bijvoorbeeld een rotatiestans, zodat je netter knipt. Het is ook belangrijk om een goede naaimachine te hebben. Verder is het erg belangrijk om een patroon te hebben of zelf te ontwerpen. Je kunt patronen kopen en die als basis gebruiken. Als je het naaien echt in de vingers hebt, is zelf een patroon ontwerpen nog beter. Dan weet je namelijk zeker dat de beha precies aansluit op jouw lichaam.
(https://www.libelle.nl/mensen/actueel/nieuws/zelf-lingerie-maken/)
Stoffen
Lingerie kan worden gemaakt van allerlei verschillende stoffen. Allereerst onderscheiden we organische stoffen (natuurlijk) en synthetische stoffen (kunstmatig).
A.Organische / natuurlijke lingerie
Voor lingerie kunnen verschillende natuurlijke oftewel organische stoffen worden gebruikt. Er is tegenwoordig zelfs lingerie die van biologisch geteelde katoen wordt gemaakt. De bekendste c.q. populairste organische materialen voor lingerie zijn als volgt:
- Katoen
- Zijde
- Linnen / vlas
- Jute
B. Synthetische / kunstmatige lingerie
Er zijn nog altijd talloze verschillende materialen met een chemische samenstelling. De bekendste c.q. populairste synthetische materialen waaruit lingerie kan worden vervaardigd zijn:
- Lycra (polyurethaan)
- Nylon (polyamide)
- Acryl (polyacrylonitril)
- Latex (rubber)
- Viscose (kunstzijde)
- Fleece (polyester)
- Lak (polyvinylchloride)
- Spandex (elasthaan c.q. elastan)
- Organische en synthetische stoffen kunnen op allerlei manieren worden geweven. Voorbeelden van weefstructuren (weefsels) zijn: satijn, kant, chiffon, tule, fluweel, organza, brokaat, taft, twill, voile en bobbinnet.
Synthetische ofwel kunstmatige stoffen zijn over het algemeen veel goedkoper dan natuurlijk textiel. Om die reden wordt lingerie steeds vaker gemaakt van o.a. lycra, nylon, viscose en acryl. Deze stoffen zijn echter vergelijkbaar met plastic en “ademen” zodoende niet of nauwelijks.
Synthetische lingerie zorgt daarom veel vaker voor jeuk, huidirritatie dan organische lingerie. Het is dan ook beter voor je huid om lingerie van 100% natuurlijk textiel (o.a. katoen & zijde) te dragen. Dit geldt des te meer als je een (over)gevoelige huid hebt of allergisch bent voor bijv. latex. (https://gezondr.nl/fijnste-stof-voor-lingerie-zijde-katoen-lycra/)
Tips
5 top tips:
- Gebruik de juiste pinnen. Als u van plan bent om zijde te naaien, zorg er dan voor dat u zijden pinnen heeft om te voorkomen dat er gaatjes in uw stof achterblijven.
- Wanneer je elastiek aan de benen van je broek toevoegt, meet dan de bovenkant van je been en neem 5 cm af. Dit is de lengte die je nodig hebt om je elastiek af te knippen, zodat het een comfortabele pasvorm is.
- Als je op een bh drukt, wil je misschien investeren in een kleermakershalm of zelfs een kleine bonenzak maken, omdat je dan gemakkelijker een curve kunt maken.
- Controleer uw naadtoeslagen. In tegenstelling tot naaipatronen varieert de naadtoeslag tussen lingeriepatronen en kan deze variëren van 1,5 cm tot 1,8 cm. Hoewel dit klinkt als een kleine variatie, kan het een groot verschil maken voor het voltooide stuk.
- Een kanten rand aan de onderkant toevoegen als een bh een mooi eenvoudig detail is – zorg ervoor dat je een lichtgewicht kant gebruikt, want als het te zwaar is, kan het de beha vervormen omdat de stof op de borst wordt gesneden.
Tips maken bh's:
Bh’s maken is een kunst zelf! Het maken van je eigen beha vereist een basiskennis van de bh-constructie, zodat je kunt begrijpen welk type bh je wilt ontwerpen en hoe het zal functioneren. Hieronder volgen enkele tips over het bh-ontwerp die u helpen bij het maken van de perfecte bh voor uw lichaam!
Tip # 1. Maddie van Madalynne stelt voor ervoor te zorgen dat de stof die je kiest voor de brug van je BH wordt gestabiliseerd met voering of smeltbare interfacing. Waarom? “Omdat de brug de steun van de BH is, terwijl we de rug laten strekken om te ademen, stabiliseren we de voorkant zodat deze de borsten ondersteunt, die er recht bovenop zitten.”
Tip # 2.Niet alle beugels zijn gelijk gemaakt. Als je ervoor kiest om een beha met beugel te ontwerpen, houd er dan rekening mee dat de beugel een grote verscheidenheid aan vormen en lengtes heeft, dus onderzoek naar welk type beugel het beste past bij je beha-patroon en borstvorm.
Tip # 3. Als je wat meer structuur en ondersteuning aan je BH wilt toevoegen, of als je een korset of bustier ontwerpt, kun je baleinen toevoegen om extra stabiliteit te bieden.
Tip # 4. Het maken van cups met schuim voegt ook extra ondersteuning toe aan je BH en kan je BH comfortabeler maken.
Tip # 5.Hoewel de meeste ondersteuning van een beha afkomstig is van de band en de brug, spelen je bandjes ook een grote rol in hoe je beha bij je lichaam past. Je bh-bandjes helpen je bh in de juiste positie op je lichaam te houden, dus zorg ervoor dat je bandjes comfortabel zitten en geen sporen nalaten of van je schouders glijden, dit is de sleutel tot het ontwerpen van bh’s.
Tips maken ondergoed:
Ondergoed kan iets eenvoudiger zijn dan beha’s maken als het gaat om lingerie ontwerpen, maar dat betekent niet dat er geen tips en trucs zijn om je te helpen! Deze lijst met ideeën voor het naaien van ondergoed is perfect voor degenen die nieuw zijn bij naaien en lingerie ontwerpen.
Tip # 1. Hoewel ondergoed bestaat uit verschillende stoffen, is de voering of kruisvoering meestal gemaakt van katoenen jersey, omdat het een ademende stof is.
Tip # 2. Hoewel lint of kant typische versieringen zijn, vergeet dan niet andere leuke details zoals kantapplicatie, machine-sint-jakobsschelpen of omgekeerde charmeuse.
Tip # 3. Oversized elastische trim werkt goed voor ondergoed dat meer dekking biedt, zoals boyshorts.
Tip # 4. Als je moeite hebt met het vinden van een ondergoedpatroon dat bij je past, gebruik dan een van je favoriete paren en maak zelf een patroon. Op die manier weet je dat je tevreden zult zijn met de stijl en pasvorm.
Tip # 5. Als u met kant naait, werkt een afwerkvoet voor uw naaimachine goed. Als u geen overhandigende voet bezit, werkt een zigzagsteek ook.