Het is fijn om naar het werk van een professionele naaister te kijken – alle stiklijnen zijn recht, de naden zien er perfect uit. En je hebt altijd het gevoel dat het zo gemakkelijk te repliceren is! Maar zodra je begint met naaien, zie je dat het moeilijker is dan je dacht. Ook als het op recht naaien aankomt baart oefening kunst. 

Waar begin je mee?

In deze les ga je leren om zo recht mogelijk op je stof te stikken. Een mooi afgewerkt project valt of staat met recht knippen en recht stikken langs rechte randen. Lukt het je niet in 1 keer om mooie rechte lijnen te stikken. Teken dan je rechte lijnen met behulp van een liniaal direct op stof.

Het is ook mogelijk om het naaldplaat (het metaal onder de persvoet) te gebruiken. Met behulp van deze lijnen kan je zien hoeveel centimeter de rand van de stof van de naald zit. Neem de tijd om het recht stikken goed onder de knie te krijgen. Oefen totdat je tevreden bent met je rechte lijnen.

Oefen lapje knippen

Knip je oefen lapje dubbelgevouwen 25 cm bij 15 cm. Zorg ervoor dat je aan de langere kant een vouwrand hebt.

Recht naaien zonder/met weinig ervaring

Heb je nog weinig ervaring achter de naaimachine? Oefen dan eerst met het voetje breed stikken zonder aan en af te hechten. Wanneer het voetje breed stikken beter gaat, probeer je nu recht te stikken maar met aan elke begin naad aan te hechten en bij elke einde af te hechten. Wanneer je merk dat ook dit goed gaat kan je nu de steeklijnen  dichter naast elkaar stikken. Elke keer met 1, 1,5 mm ertussen.

 

Handige naaimachine voetjes

Er zijn gelukkig ook een aantal handige naaimachine voetjes waarmee je mooi recht kan stikken op je naaimachine. Het naaivoetje hiernaast heeft een schroef die je kunt draaien om een ​​witte plastic geleider aan te passen en uit te lijnen met de stofrand. Het heeft ook kleine rode lijnen – de afstand daartussen is precies 1 mm, zodat je zo dicht mogelijk bij de rand kan naaien van 1 mm tot zo ver als  10 mm.