Introductie waar rekening mee te houden

Geen enkel lichaam is hetzelfde. Elk lichaam is anders en divers. Anders op maat, symmetrie en postuur. Daarom als het op grote maten aankomt, zijn er een aantal dingen waar we rekening mee moeten houden. De verschillen kunnen dan nog verder uiteenlopen. Wanneer je kleding en of patronen voor grotere maten gaat maken, moet je met een aantal zaken rekening houden. Ik noem deze kwesties liever geen problemen, omdat alle lichamen en maten hun eigen uitdagingen hebben. Zelfs ik, als korte vrouw, moet mijn kleding en patronen verder aanpassen. Het kan zijn dat het te kort is of juist te lang en niet goed op maat.

 

Patronen en aanpassingen

Hoewel uitdagingen ook bij kleinere maten kunnen voorkomen en gebeuren, zie je echter bij grotere maten vaker meerdere problemen die gecombineerd worden. Zo kan iemand die een grotere maat heeft kleine schouders hebben, maar ook hele grote borsten gecombineerd met een kleine taille, in verhouding tot heupen die groot zijn.

Dit betekent dus dat je beter en zorgvuldiger rekening moet houden met de maten en de patronen die je tekent. Je moet weten hoe jou lichaam eruit ziet.

Naast dit alles, kan het ook nog zijn dat je niet symmetrisch bent. Hoewel niemand helemaal symmetrisch is, is dit dan ook een extra probleem om rekening mee te houden. Zo kan je schouder aan 1 kant lager of schuiner zijn dan aan de andere kant. Dit is dan weer een probleem waar je goed op moet letten.

Bij het aanpassen, houd rekening met:

 • Lengte
  Ben jij lang of kort? Wanneer je patronen wilt gaan tekenen, moet je altijd rekening houden met jou lengte. Wat voor kleding en hoe kleding jou gaat staan, ligt ook aan hoelang jij bent als persoon. Als voorbeeld kunnen broeken die lang zijn, voor korte mensen, niet zo goed staan. Die broeken zijn dan meer geschikt voor lange mensen of lange benen.

 • Billen
  Om te weten wat jou maten zijn en hoe je jou patroon zou moeten tekenen, is het uiterst belangrijk om ook te weten en meten of jij platte billen hebt, of dikke billen. Ook moet je rekening houden met je heupen. De heup breedte is erg van belang. Bij bijvoorbeeld rokken en broeken is dit heel belangrijk. Zo kan je ook al inschatten hoe bepaalde kledingstukken jou gaat staan.

 • Rug
  Let bij het meten en kijken naar jou lichaam, ook op of jij een lange of korte rug hebt. Hoe bepaalde kledingstukken zoals truien bij je vallen, kan ook aan de rug liggen. De vorm, de lengte en houding.

 • Diepe rug – platte rug
  Naast de lengte van je rug, moet je ook letten op of je een diepe of platte rug hebt. Hoe kleding over jou rug gaat vallen, ligt ook aan wat voor soort rug jij hebt. Daarom is het ook belangrijk om er op te letten en het te gaan meten.

 • Schouders
  Het meten van schouders is zeer belangrijk. Je moet van jezelf weten of je grote/ brede schouders hebt, of kleinere schouders. Hoe een bepaalde kledingstukken zoals topjes je gaan staan, ligt ook aan hoe je schouders zijn.
borstomvang en bovenarm
 • De bovenarmen
  Grote of dunne bovenarmen? Bij het meten is de bovenarm ook iets waar je op moet letten. Je wilt wel dat de kledingstuk goed past en niet te strak bij de bovenarmen zit waardoor het oncomfortabel wordt. Daarnaast, na het meten, kun je zelf bepalen of je bijvoorbeeld de mouwen strakker of losser wilt hebben.

 • Borstomvang
  Ook moet er rekening gehouden worden met de borstomvang. Het is belangrijk om te weten of je een grote borstomvang hebt of juist een kleinere of normale. De grootte van de borsten kunnen bepalen hoe de kledingstuk, zoals een trui of shirt, bij jou lichaam zou passen. Het kan ook zijn dat een bepaalde kledingstuk te strak zit of juist te losjes als je het niet goed berekent en meet. Dit willen we natuurlijk voorkomen.

Wat moet er gebeuren?

Allereerst is het belangrijk dat je je maten goed laat opmeten. Breng al je opgemeten maten in kaart. Zorg dat je maten voor elke patroon goed zijn berekend. Na het tekenen van je patroon moet je ondanks het feit dat je alle stappen goed hebt uitgevoerd, niet gelijk ervan uitgaan dat je patroon zonder verdere aanpassingen perfect gaat passen.

Patronen en patroontekenen heeft zijn beperkingen. Er zijn niet veel mensen voor wie een patroon niet verder gecustomized hoeft te worden. En wat is er luxer en mooier dan je eigen patroon en kleding helemaal voor jezelf aanpassen, zodat het werkt voor jou.