Back to: Hoe gebruik je een tweelingnaald
Wat is een tweelingnaald?
Een tweelingnaald is een naald die aan de bovenkant gewoon u00e9u00e9n is en dus simpel in je naaimachine geplaatst kan worden, maar die daaronder twee complete naalden bevat. Er bestaan verschillende breedtes van de naald.
Hou bij het kopen van tweelingnaalden wel in de gaten of de breedte van de naalden door het gat in je voetje van je naaimachine past, want er zijn nog bredere verkrijgbaar. Naast verschillende breedtes tweelingnaald, kan je ook tweelingnaalden kopen voor verschillende stofsoorten.
Hoe gebruik je de tweelingnaald?
Allereerst zet je de naald in je machine, net zoals je bij een gewone naald zou doen. Je draait dus het schroefje los, haalt de oude naald eruit, doet de tweelingnaald erin en draait het schroefje weer vast. Vervolgens ga je de draden inspannen. Vervolgens pak je de beide bovendraden en span je de machine net zo in als anders, dus alsof de twee draden u00e9u00e9n zijn. Let wel op dat de draden niet in elkaar draaien. Wanneer je bij de naald bent aangekomen, doe je u00e9u00e9n draad door elk naaldoog. De onderdraad doe je zoals gebruikelijk.
Soorten tweelingnaalden
Er zijn verschillende typen tweelingnaalden: universeel, jeans, stretch.
Hieronder staan ze afgebeeld:
Universele naald
Jeans naald
Stretch naald
Instellingen
Je gebruikt een tweelingnaald altijd met een rechte steek, dus steek nummer 1. Het mooiste effect krijg je met een iets langere steek, ik gebruikte steeklengte 4. Het beste is om dan even een klein proeflapje te maken, want afhankelijk van je stof en garen moet je meestal je draadspanning wat aanpassen, zodat je aan de onderkant een mooie zigzag krijgt.
Naaien
Let er vooral op dat je de goede kant van de stof naar boven hebt, omdat de voor- en achterkant van je stiksel duidelijk verschillen! Idealiter naai je een zoom met een tweelingnaald zo, dat de ene naald aan de ene kant van de stofrand komt en de andere naald aan de andere. De rafelrand van de zoom (aan de binnenkant van de stof, dus je ziet deze niet) valt dus precies tussen de twee naalden in.u00a0
Wanneer je de voet van de naaimachine goed hebt geplaatst, begin je gewoon met naaien. Denk er echter om dat je bij een tweelingnaald beter niet kan aan- en afhechten door voor- en achteruit te naaien, je kan gewoon zonder aanhechten aan je naad beginnen. Zorg wel dat je bij het begin van je stiksel lange draden laat hangen, daarmee hecht je de naad na het naaien handmatig af. Wanneer je bij het einde bent gekomen, zorg je dat je nog iets over je eerste steken heen naait, wanneer het een ronde zoom is. Vervolgens knip je de draden lang af.
Afwerking
Na het naaien, pak je een handnaald om de draadeinden af te werken. Je steekt steeds u00e9u00e9n draad van de voorkant tegelijk door de naald en steekt die dan netjes naar de achterkant van de stof. Zo ga je alle voor draden af. Wanneer alle draadeinden dan aan de achterkant van de stof hangen, knoop je ze stevig met een dubbel knoopje aan elkaar en knip je de rest draad af. Je wilt natuurlijk geen hobbels in je zoom doordat je de knopen te strak hebt getrokken. Pers de zoom of naad nog even voor het mooiste effect!