Introductie coupe en Figuurnaden

Soorten Figuurnaden

Figuurnaden zijn apart soort naden die aan stof worden toegevoegd om extra vorm te geven  een kledingstuk. Je ziet ze voornamelijk  terug in vrouwenkleding om de juiste pasvorm te bereiken nodig voor de  cupmaten en afmetingen tussen heupen en middel. Deze figuurnaden worden ook wel coupenaden genoemd en hier bedoelen we er vaak een driehoekig stuk stof dat wordt weggehaald uit de stof door een extra naad te maken. In het Engels wordt dit een ‘dart’ genoemd.

Er is echter ook nog zoiets als een prinsessennaad. Deze loopt dwars over de lengte van beide borsten bij een top of jurk voor en is bedoelt voor het maken van een goede pasvorm rondom de borsten. Dit is een apart soort figuurnaad waarbij je geen coupenaad meer hoeft te gebruiken in de top. Welke je kiest heeft te maken met de pasvorm die je nodig hebt en het effect dat je wilt hebben. De naden voegen namelijk ook een bepaalde ‘look’ toe aan je kledingstuk.

 

Waarom coupe en figuur naden

een coupenaad heeft een tipi vorm en geeft driedimensionaliteit door en creëert ruimte voor de buste of andere ronding. Je wilt nooit dat de buste einde zich voorbij het volste deel van de heuvel (de buste top) uitstrekt, omdat dan de piek van de tipi leeg zal zijn. 
De algemene regel is dat hoe groter de buste is, hoe verder het buste einde  moet zijn. 

Bepaal eerst de volheid of vlakheid langs de zijkant van de buste. Het naaien van zorgvuldig gevormde coupenaden kan ook de pasvorm verbeteren. Persen/ strijken kan werken als magie. 

Coupenaden dienen de stof op zo’n manier vorm te geven dat het zich naar de contouren van het lichaam voegt. Sommige coupenaden worden met een rechte lijn gestikt en anderen weer met een gebogen lijn. In het engels wordt de verzameling van coupe en figuurnaden ook wel darts genoemd.

In deze les behandelen we de gewone coupenaad ook wel de 1 puntige coupenaad genoemd en de twee puntige coupenaad.

De Taille en buste coupenaad is de meest voorkomende coupenaad. De buste coupenaad geeft de buste in het lijfje vorm. De taille coupenaad vindt je in de taille van rokken en broeken.

De 2 puntige coupenaad. Deze coupenaad bestaat uit 2 coupenaden die aan het brede uiteinde aan elkaar vastzitten. Met deze coupe breng je vorm in de taille van een kledingstuk. De kledingstuk volgt de contouren van de buste naar de taille en door naar de heup.

Met een coupenaad in een kledingstuk vorm je de kleding om het lichaam heen. Coupenaden kunnen een dubbele functie hebben en naast het vormen structuur en de juiste look aan de kleding geven en als ook decoratie dienen. Een coupenaad zal bij de meeste modellen voor stretch stoffen en breisels niet nodig zijn. deze stoffen geven door de rek al voldoende vorm en kunnen rond de contouren van het lichaam moeiteloos vormen. Bij niet voldoende rek of passend bij je model kan je coupenaden toepassen.

FIGUURNADEN
Figuurnaden zijn andere soorten naden.
Figuurnaden worden aan de stof/ kledingstuk toegevoegd om extra vorm te geven aan bijvoorbeeld een top of rok.
Figuurnaden zie je voornamelijk terug in vrouwenkleding en dienen voor het volgende.
Figuurnaden worden ook wel coupenaden genoemd
Om de juiste pasvorm te bereiken
Geeft diversiteit aan cupmaten en afmetingen tussen heup en taille
Geeft diversiteit aan vrouwen kleding

PRINSESSENNAAD. Deze loopt dwars over de lengte van beide borsten vanaf de schouder of armsgat en is bedoeld voor het creëren van een goede pasvorm.

OPRIJGSELS Een oprijgsel is een decoratieve toevoeging aan en stuk stof of kledingstuk. Een oprijgsel kan dienen als decoratie, creëren van juiste pasvorm of een combinatie van allebei. Oprijgsels bestaan uit gelijkmatig vouwen in de stof, aan de goede kant. Oprijgsels vragen extra stof, dit extra ruimte moet van te voren in het patroon verwerkt worden.

Course Information

No visible instructors were found.