Naaibenodigdheden

0

Naaibenodigdheden

De naaimachine is het belangrijkste wanneer het om naaien gaat Als je kleding wilt maken is dit essentieel. De lockmachine en paspop zijn minder essentieel, maar kunnen erg handig zijn. De lockmachine wordt gebruikt om kleding mooi af te werken. Verder heb je naai accessoires nodig om goed van start te gaan. We hebben een opsomming gemaakt van de dingen die je nodig hebt als je kleding wilt maken. Later is het altijd nog mogelijk om je benodigdheden verder uit te breiden.

Links naar naaibenodigdheden

Wanneer je als starter kleding, accessoires of patronen wilt maken, heb je naast je naaimachine een aantal dingen nodig voordat je kan starten. Wat je allemaal nodig hebt, verschilt van per project. Het is wel al mogelijk om een aantal basisbenodigdheden te kopen zoals oefen stoffen, spelden, stofkrijt, garens en naalden. 

Wil je een bepaalde project maken? Dan moet je eerst bepalen wat je wilt maken en wat je daarvoor nodig hebt. Wanneer het om stof gaat, moet je eerst kijken hoeveel stof je nodig hebt voordat je deze koopt. Zelf koop ik vaak stoffen en fournituren op markten. Hier vind je vaak mooie stoffen voor betaalbare prijzen.

Op deze pagina hebben we een aantal links verzameld van winkels en webshops in Nederland en België.


Links naaibenodigdheden

Download en print onderstaande document uit en neem dit mee naar de winkel om je naaibenodigdheden te kopen.


Download boodschappen lijstje Benodigdheden

De naaispullen waar je echt over zou moeten beschikken zijn :

Een meetlint

  • Het liefst een meetlint met een stukje metaal of glasvezel aan het uiteinden. Een metalen liniaal met instelbare wijzer is ook handig om zomen, plooien en knoopsgaten af te spelden.

Spelden

  • Balpuntspelden en gekleurde kopspelden zijn goed voor het gebruik voor in het begin. Deze zijn handig, omdat de kleurtjes goed afsteken tegen de stof.

Naalden

  • Een klein doosje met verschillende maten naainaalden, is erg handig om te hebben voor het handwerk. Soms moet je kleine afwerkingen met de hand afmaken, maar ook kleine applicaties zijn soms fijner om handmatig vast te naaien, dan met een naaimachine.

Klein schaartje

  • Handig bij klein handwerk, draadjes wegknippen en hoekjes knippen. Je wilt je zorgvuldig genaaide werk niet verpesten door met een grote stofschaar te ver door te knippen!

Garen

  • Bij iedere stof, gebruik je bijpassende kleur machinegaren.

Tornmesje

  • Het tornmesje is nodig om foutjes te herstellen. Hiermee haal je de gestikte naden weer uit elkaar, waarna je weer opnieuw kunt beginnen met naaien. Ook gebruik je een tornmesje om bijvoorbeeld knoopsgaten open te maken.

Kleermakerskrijt/stofkrijt

  • Gebruik bij voorkeur lichte tinten (wit of grijs), want gekleurd krijt kán wel eens vlekken geven, of de lijnen zijn op sommige stoffen moeilijk te verwijderen. Ook te koop in potloodvorm.

Stofschaar

  • Gebruik je stofschaar NOOIT voor papier, daar wordt hij bot van! 

Veiligheidsspelden van verschillende groottes

  • Deze heb je nodig voor het rijgen van elastiek in bijvoorbeeld de taille van een rok of broek, of het binnenstebuiten keren van een smalle strook stof.

Speldenkussen

  • Handig voor het bij elkaar houden van al je spelden en naalden.

Strijkplank en strijkijzer

  • Stof moet kreukvrij zijn voordat je ermee gaat werken en je hebt het strijkijzer ook vaak nodig voor het maken en persen van vouwen, naden, zomen of het aanbrengen van applicaties.

Rijggaren

  • Dit is dikker (en goedkoper) garen en gebruik je om onderdelen alvast losjes/grof in elkaar te zetten (i.p.v. spelden), zodat het werk met de naaimachine daarna makkelijker gaat. Ook handig om pastekens aan te geven in patroondelen.

Vlieseline

  • Dit is een papierachtige stof, waarmee je stof kunt verstevigen. Ook – heel handig – verkrijgbaar in strookjes (voor zomen dus), want dan hoef je dit niet zelf te knippen.

Hoe begin je met naaien?

Kies en ken de juist naaimachine voor jezelf! Het hoeft niet meteen een dure te zijn; je kunt goede kwaliteit uit vele naaimachines halen zonder dat ze duur zijn. Een overlock werkt de randjes netjes af zodat ze niet meer kunnen rafelen. Als je geen overlock hebt, kun je dit ook doen met een zigzag-steek die standaard op elke naaimachine zit. Vele mensen beginnen thuis met naaien, maar sommigen durven het niet omdat het wel eens te lastig kan zijn. Je kunt je ook aanmelden voor naaicursussen. Er zijn natuurlijk ook naaiboekjes, waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd. Je kunt natuurlijk ook verschillende video’s bekijken om toch dat begin te maken aan het naaien.

Accessoires voor knippen en persen

Elke naaiproject valt of staat met netjes knippen en strijken. Zonder strijken kan een naaiproject er zelfgemaakt uitzien. Een goed geperst project oogt professioneel. Let bij het strijken op de volgende dingen. De naden moeten helemaal open of naar één kant liggen. Bij het strijken aan de goede kant let je erop dat er in of naast de naad geen plooivorming is. Voordat je stof koopt, kijk je of er fouten in de stof zitten en of de stof recht is. Als de stof niet recht is, moet je hem recht maken en knippen voordat je de patroondelen uitknipt.

Rolmes

In plaats van een schaar kan je voor de rechte en ronde randen ook een rolmes gebruiken. Gebruik dit altijd in combinatie van een snijmat om het mes en de ondergrond te beschermen.

81f23da03bb1a31d7d3352902520cd65

 Perskussens

Gebruik indien nodig de juiste gereedschap voor het strijken zoals een perskussen. Hierop kun je de rondingen mooi in een vorm persen.