Naaimachine steken

0

Naaimachine steken

Huishoud naaimachine komen meestal met een aantal set steken. Het aantal steken verschilt per naaimachine. In deze les zullen we algemene steken behandelen. Stof wordt met naden aan elkaar gezet, of dat nu voor een kledingstuk, handwerkproject of voor stoffering is. De gewone naad wordt het meest gebruikt en is geschikt voor tal van stoffen en projecten. Er zijn meer naden mogelijk, afhankelijk van de stof en het project. Er zijn  ook decoratieve steken deze kunnen een kledingstuk extra detail geven.

We gebruiken de naaimachines hierboven voor de steken aanduiding

Rechte steek 00

Deze wordt het meest gebruikt om gewone naden te maken. De lengte van de steek kan op de meeste naaimachines van 0 tot 5 ingesteld worden. Op de meeste naaimachines kan je ook meteen de naald positie naar links, midden of rechts instellen.

Aan en af hechten (Omhoog gebogen pijl)

De draad aanhechten en afhechten doe je met een speciale knop of hendel op je naaimachine. Het begin en en uiteinden van de naad worden hiermee verstevigd om te voorkomen dat ze los raken. Het gedeelte dat aangehecht en afgehecht wordt hoort niet langer dan een halve centimeter te zijn. De naad verstevigen kan je ook met de hand doen door de draaduiteinden af te knopen.  De naad kan ook met de lock steek verstevigd worden, deze maakt  drie of vier steken op dezelfde plaats.

  1. Maak aan het begin een paar steken naar voren, druk dan de knop voor achteruit stikken in en stik eroverheen. stik dan weer naar voren.
  2. Aan het eind van de naad stik je weer een paar steekjes achteruit om af te hechten.

Stretchsteek 02

Gebreide stoffen met stretch kan je het beste met deze steek naaien. Hij kan echter ook gebruikt worden om moeilijke stoffen in bedwang te houden. De steek maakt in 1 keer 3 steken naast elkaar, het is daarom bijna niet los te maken wanneer er iets mis gaat. 

Zigzagsteek 03

Met deze steek kan je stofranden afwerken, maar je kan het ook voor decoratieve doeleinden gebruiken. Zowel de steeklengte als breedte kan ingesteld worden.

Locksteek  10 / 11

Deze steek maak je  met het overlockvoetje. De steek dient om stofranden af te werken. zowel de steeklengte als -breedte kan worden ingesteld.

Blinde zoomsteek 07 / 08

Deze steek maak je met het blindzoomvoetje, hij bestaat uit een combinatie van rechte steken en een zigzagsteek. Met deze steek zet je de zomen vast op een manier waarop de steken niet aan de voorkant te zien zijn. De blinde zoomsteek kan ook met de hand gemaakt worden.

Basisknoopsgat 74 / 75

Aan beiden kanten recht. geschikt voor alle mogelijke soorten kledingstukken.

Knoopsgat met ronde uiteinde 78 / 79

Een recht uiteinde en een rond uiteinde. wordt op jasjes gebruikt.

Oogknoopsgat  76 / 77

Een recht uiteinde en een uiteinde in de vorm van een lus. wordt op jasjes gebruikt.

Decoratieve steken

Naaimachines kunnen decoratieve, lineaire steken maken, hiermee kan je versieringen aanbrengen of een naad extra detail geven. Als je veel rijen naast elkaar maakt kan je er ook een heel borduursel mee maken.

 

Lock steken

Locksteek van 3 draden

Hiervoor worden drie draden op de lockmachine ingespannen. met deze steek werk je de stofranden af om rafelen te voorkomen.

Locksteek van 4 draden   

Hiervoor worden vier draden op de lockmachine ingespannen. Met deze steek werk je stofranden af en kan je gebreide stoffen, tricot (rek stof) in elkaar zetten.

Coverlock steken

De coverlock machine lijkt op de lockmachine met als verschil dat deze aan de bovenkant van de stof 1,2 of 3 en meer steken kan maken. De achterkant (verkeerde kant van de stof wordt de rand van de naad met een locksteek afgewerkt. De coverlock snijdt de rand van de stof niet af. De coverlock steek zie je vaak bij t shirts, kinderkleding, badkleding en lingerie.

De coverlocksteken op de foto van boven naar beneden.

  1. De kettingsteek
  2. Smalle coversteek met 2 naalden
  3. Brede coversteek met 2 naalden
  4. Coversteek met 3 naalden